Ondernemen / Inkomstenbelasting

Wat is inkomstenbelasting en voor wie is het bestemd?

Inkomstenbelasting is de belasting die wordt geheven van personen in Nederland. Het tarief is progressief. Dat wil zeggen dat je in verhouding meer belasting betaalt naarmate je meer verdient. De eenmanszaak, vof en maatschap zijn rechtsvormen die onder de inkomstenbelasting vallen. Dit houdt in dat niet de eenmanszaak of vof inkomstenbelasting betaalt of aangifte inkomstenbelasting doet, maar jij als eigenaar je (deel van) de winst in de aangifte inkomstenbelasting verwerkt.

Om inkomstenbelasting te kunnen aangeven, is er een speciaal biljet voor ondernemers: het W(instaangifte)-biljet. In deze aangifte kunnen ook de gewone posten worden meegenomen, zoals door particulieren wordt ingevuld. Denk hierbij aan loon uit dienstbetrekking of de aftrek van je hypotheekrente.

Als ondernemer met een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap onder firma val je onder dezelfde (inkomsten)belasting als je buurman die in loondienst bij een werkgever werkt. Echter, omdat je winst uit onderneming moet opgeven, dien je wel een ander biljet (aangifteprogramma) te gebruiken dan je buurman.

Maar al mijn aftrekposten inkomstenbelasting als ondernemer dan?

Wanneer ondernemers praten over aftrekposten of fiscale faciliteiten in de inkomstenbelasting, dan bedoelen zij de mogelijkheden om de winst uit onderneming te verminderen via regels die speciaal bedoeld zijn voor ondernemers. Misschien handig om te vermelden dat de Belastingdienst twee soorten ondernemers kent: ondernemer voor de omzetbelasting en ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kan beide zijn of één van beide, dus verdiep je hierin!

De belangrijkste aftrekpost bestaat natuurlijk uit de kosten die worden gemaakt om je onderneming draaiende te houden (inkopen, investeringen, kantoorkosten etc.). Deze kosten breng je in mindering op de omzet (opbrengsten / inkomsten) van je onderneming. Het saldo wat nu resteert is voor een normaal mens de 'winst'.

Spelregels van de inkomstenbelasting

Vergelijk het bepalen van je omzet minus je kosten (dus het bepalen van de winst als leek zijnde) met het uitkiezen van een voetbalelftal. Na het kiezen van uw basiselftal moet het team gaan voetballen, maar hoe gaat dat wanneer de overige spelregels onbekend zijn? Waarschijnlijk zullen de spelers wat tegen een bal trappen, maar bij ieder fluitsignaal vertwijfeld naar de scheidsrechter kijken omdat ze niet weten waarom iets wel of niet mag. Na een tijdje zullen de spelers het spel waarschijnlijk niet meer zo leuk vinden.

Spelregels kennen is spelvreugde

De vergelijking mag je dan vreemd klinken, toch zien wij dagelijks ondernemers zonder de spelregels te kennen tegen een bal trappen die 'winst uit onderneming' heet. Wanneer de Belastingdienst je terugfluit, snap je niet waarom. Je doet wat men wil, maar heb je ook het inzicht waarom iets gedaan moet worden met de winst van uw onderneming? De scheidsrechter fluit overigens niet alleen je terug, maar deelt ook even vaak cadeautjes uit. Veel ondernemers willen alleen weten wat deze cadeautjes zijn (extra aftrekposten etc), maar verdiepen zich niet al te veel in hun verplichtingen. Grote kans dat ze geconfronteerd worden met een rode kaart en door de Belastingdienst gestraft worden voor hun ongehoorzaamheid via een pittige naheffingsaanslag of boete.

De spelregels: wet op de inkomstenbelasting

De spelregels staan allemaal in de wet op de inkomstenbelasting. Vindt je het leuk en leerzaam om hierin te duiken? Prima, maar de stof is pittig en het kennen van de stof is niet voldoende. Je zult deze ook in de juiste situatie moeten kunnen toepassen. Het alleen lezen van de passages die betrekking hebben op waar je recht op hebt, zoals zelfstandigenaftrek of startersaftrek, is als naar een schoolexamen gaan met een beperkt aantal ezelsbruggetjes in je hoofd. Misschien haal je het examen, maar bij die ene strikvraag of bijzondere situatie gaat het fout. Je had de stof beter moeten kennen, maar schijnbaar besteedt je je tijd aan andere dingen (zoals ondernemen), zou de leraar waarschijnlijk zeggen.

Eerlijk zijn naar jezelf: inkomstenbelasting leren of uitbesteden

Als startende ondernemer dien je je te verdiepen in belastingen, waarvan inkomstenbelasting er één is. Wanneer een persoon in dienst is bij een werkgever, rekent deze netjes via een loonadministratie de loonbelasting uit (welke later verrekend wordt met de inkomstenbelasting). Deze belasting wijkt nooit ver af, maar je werkgever heeft specialisten daarvoor. Vergis je niet in de berekeningen en administratie die hierachter steekt.
Altijd en overal online

Altijd en overal online

Vast bedrag per maand

Vast bedrag per maand

Vernieuwend boekhouden

Vernieuwend boekhouden

Overzichtelijke rapportages

Overzichtelijke rapportages

Contact

De Administratie Valkenswaard
Leenderweg 28
5554 CL Valkenswaard

Stel een vraag

Versturen
Telefoon
040-842 72 21